Beste
prijs/kwaliteit
Gratis verzonden
vanaf €50,-
Verzending
binnen 1 werkdag

Klanten geven ons een 9.4

Overkapping schilderen, DIY

Schilderen van een overkapping met verf op waterbasis

Ben je van plan om een overkapping te schilderen met watergedragen verf? Maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Gebruik dan ons stappenplan om je meteen op weg te helpen! Na het lezen van de stappen weet je wat je moet voorbereiden en hoeveel liters eco verf je nodig hebt. Je kunt dan met een gerust hart beginnen met verven.

Stappenplan overkapping schilderen met verf op waterbasis

1. Bereken hoeveel liters eco verf je nodig hebt

Om de juiste hoeveelheid Thorndown Ecologisch verf te kunnen berekenen kun je het best onze verf berekeningstabel gebruiken. Dan kun je gemakkelijk zelf de benodigdheden calculeren. Na het berekenen kun je meteen de verf online bestellen. 

2. Extra benodigdheden

Het is verstandig om te kijken, voor je begint, of je alle overige benodigdheden hebt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je genoeg kwasten, afplakmateriaal en verfbakjes hebt. Er is niks zo lastig als niet de juiste spullen voorhanden hebben nét voordat je aan een duurzame schilderklus wilt beginnen.

3. Voorbereidingen aan de te schilderen overkapping

Let er op dat je eerst alle onderdelen verwijdert die niet geschilderd dienen te worden. Denk bijvoorbeeld aan deurknoppen, scharnieren, sloten, decoraties etc. Om te kunnen schilderen is het het fijnste om veel ruimte te hebben. Je kunt dus het beste de objecten die onder de overkapping staan, tijdelijk ergens anders neerzetten. Dan staan ze niet in de weg en kunnen ze ook niet per ongeluk onder de verf komen te zitten. 

Losschroeven overige onderdelen van de overkapping

4. Voorbereiden van het hout

Maak het hout droog- en stofvrij. Zorg er ook voor dat het hout geen loszittende onderdelen meer heeft. Om de verf beter te laten hechten raden we altijd aan om het oppervlakte licht te schuren. Tijdens het schuren is het belangrijk om een mondmasker te gebruiken, zeker als het gaat om het schuren van hardhouten ondergronden. Daarnaast kun je het beste eerste een test met de nieuwe verf uitvoeren als er eerder al een ander merk verf, beits of olie op het hout is aangebracht. Dan weet je zeker dat de nieuwe verf ook goed hecht op de bestaande ondergrond. 

5. Het hout drogen

Wanneer het hout van de overkapping pas net geplaatst is, kan het zijn dat het nog nat is. Hierdoor kan de verf niet goed hechten op het hout. Zorg er dus voor dat het te verven hout van de overkapping niet meer vochtig is. Zachtere houtsoorten en geïmpregneerd hout bevatten in het algemeen wat minder vocht en zijn vaak na enkele weken al te schilderen. Hardhout daarentegen bevat veel vocht en heeft dus meer tijd nodig om te drogen. Als stelregel voor het drogen van hardhout kun je kijken naar de kleur. Wanneer het hout vergrijsd is, kun je er namelijk vanuit gaan dat al het vocht uit het hout is. 

Hout laten drogen voor schilderen of verven

6. De overige onderdelen van de overkapping afplakken

Heeft je overkapping glas of andere delen die niet geschilderd mogen worden? Plak dit dan eerst af met bijvoorbeeld kranten en schilderstape. Het is ook slim om in en rond de overkapping de vloeren te voorzien van kranten of oude doeken, zodat de verf niet op de grond komt als je per ongeluk knoeit. Staan er objecten onder je overkapping die je niet wilt of niet kunt verplaatsen? Dan is het verstandig om deze ook met kranten of doeken af te dekken.

Afplakken onderdelen overkapping voor het schilderen

7. Het verf blik altijd goed schudden en roeren

Voordat je begint en het blik opent moet je het Thorndown ecologische verf blik altijd goed schudden. Daarna open je het blik bijvoorbeeld met een grote platte schroevendraaier. Nu is het tijd om de duurzame verf goed te gaan roeren. Doe dit altijd met een roerstaafje of een stukje (schoon) hout. Het is verstandig om tijdens het schilderen ook af en toe nog door de verf te roeren, zodat de pigment ten alle tijden goed verdeeld is over de verf. 

8. De overkapping schilderen met watergedragen verf

Onze Thorndown houtverf op waterbasis breng je het best aan met een roller of een kwast. Voor grote oppervlakken gebruik je het best de roller of zelfs een spuit. Let wel op dat een spuit beter geschikt is voor de ervaren schilder. Probeer ten alle tijden in de lengterichting van het hout te verven. Dat geeft het beste resultaat voor je overkapping. 

9. Een tweede laag eco verf op de overkapping schilderen

Wil je de overkapping wellicht nóg beter beschermen tegen de elementen? Of wil je een strakker en beter dekkend eindresultaat? Breng dan onze eco houtverf een tweede keer aan op het hout. Zorg er wel altijd voor dat de eerste verflaag droog is. Wanneer dat zo is kun je de tweede laag houtverf op waterbasis aanbrengen. 

10. Schilderstape verwijderen

Wanneer je klaar bent met het verven van je overkapping kun je de tape en eventueel de kranten en oude doeken verwijderen. Het is belangrijk om sowieso de tape direct na het schilderen te verwijderen. Dan weet je zeker dat je de gedroogde verf niet meer lostrekt tegelijk met de tape.

11. Materialen schoonmaken

Omdat de houtverf van Thorndown Milieuvriendelijk is kun je de gebruikte kwast, roller of spuit gewoon met warm water schoonmaken. Je kunt het beste de kwast of de roller eerst een nachtje in warm water laten staan alvorens je deze helemaal goed schoonspoelt.

12. Verf resten opslaan

De duurzame verf van Thorndown is heel goed op te bergen. Zorg er bij het opslaan altijd voor dat de deksel goed op de Thorndown verf pot zit alvorens je deze weg zet. Onthoud ook dat Thorndown watergedragen verf is. Zorg er dus voor dat de verf opgeslagen wordt in een ruimte van minimaal 10 graden celcius. Anders kan de verf bevriezen en onbruikbaar worden en dat zou natuurlijk zonde zijn. 

Op zoek naar meer verf informatie?

Ecologische houtverf van Thorndown

De eco houtverf van Thorndown

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke, duurzame en ecologische houtverf? Onze verf op waterbasis is een dekkende verf die de prachtige nerven van het hout accentueert. Daarnaast bevat het weinig tot geen vluchtige organische stoffen en is dus niet schadelijk voor mens, dier en milieu.

Eco hout verf online bestellen
Wat onze klanten zeggen
19 beoordelingen