Voor buitenhout is 1 laag is al voldoende voor een goede bescherming. Met 2 lagen heb je echter een nog betere bescherming. Afhankelijk van de houtsoort, de afwerking van het hout, het aantal lagen en de kleur die je gebruikt kan de bescherming oplopen tot 8 jaar voor verticale/staande delen.
Coatings op oud naaldhout, hardhout en tropisch hout kunnen sneller eroderen omdat de houtverf niet zo diep en gemakkelijk kan doordringen. Mogelijk moet je na een paar jaar opnieuw coaten.
Op terrasplanken (liggende/horizontale delen) adviseren wij jaarlijks een onderhoudslaag aan te brengen. Op minder blootgestelde terrassen en op plaatsen waar weinig voetverkeer is kun je wel waarschijnlijk wel met een paar jaar wegkomen.
In alle gevallen zullen coatings in gebieden met een hoge blootstelling sneller eroderen dan coatings die minder worden blootgesteld aan de elementen. Hierdoor zal dus vaker onderhoud nodig zijn.
Ja dat kan. Nieuw naaldhout is het gemakkelijkst te behandelen omdat de nerf mooi en open is, zodat houtbehandelingen gemakkelijk doordringen, goed fixeren en een mooie, langdurige coating geven.
Oud naaldhout, hardhout en tropische houtsoorten kunnen lastiger zijn omdat de nerf meestal een stuk strakker is, waardoor het moeilijker wordt om door te dringen met de houtbehandeling. Daarom zit het meestal op het oppervlak en kan het gemakkelijker en sneller door de elementen worden weggesleten, vooral als het op een horizontaal oppervlak staat.
Let op bij hardhout! Wacht met schilderen tot het hout licht vergrijsd is. Dan is het overtollige vocht uit het hout en kan er overheen geschilderd worden.
Ja dat kan. Je kunt deze gewoon verven alsof het naaldhout is. De eerste laag trekt lichtjes in het hout en voor het aanbrengen van de 2de laag kan je het best de eerste laag lichtjes opschuren, maar dat is niet verplicht. Op MDF kan je de verf het best aanbrengen met een verfrolletje speciaal voor watergedragen producten.
Onze donkere kleuren, zoals Antraciet(RAL7016), hebbeneen zeer goede UV bescherming vanwege de zware pigmenten die gebruikt zijn. De lichtere kleuren wat minder, maar zorgen nog steeds voor een bescherming tegen UV-licht. Wanneer je een donkere kleur gebruikt hebt raden we je aan om altijd 2 kleurlagen toe te passen of 1 kleurlaag én 1 laag UV-transparant. Wanneer je een lichte kleur toepast is het verstandig om 2 tot 3 lagen toe te passen, waarbij de 3e laag ook een UV-transparante laag mag zijn. Let wel: begin altijd eerst met de gekleurde laag en pas als laatste de UV-transparante laag toe.
Dit zijn algen en de groei komt vooral veel voor onder bomen. Je kunt het doden door het te wassen met een waterige verdunning van bleekmiddel. Het zal echter teruggroeien en de enige manier om het te stoppen is door een algenremmer te gebruiken. Een glanzend geverfd oppervlak maakt het moeilijker om eraan vast te houden en gemakkelijker schoon te maken. Je kunt natuurlijk ook gewoon het hout in de aangetaste gebieden in een groene tint schilderen en de natuur zijn gang laten gaan.
Vlekvorming kan worden veroorzaakt door tannines in hout of door het bloeden van hars uit zogenaamde knopen. Als u wilt voorkomen dat de hars uitvloeit en de verflaag bevlekt, breng dan een knoopmiddel aan over de knoop en laat deze drogen voordat u de verflaag overschildert. We raden een knoopmiddel op waterbasis aan en als je het buiten gebruikt, zorg er dan voor dat je er een koopt voor buiten-gebruik.
Vlekvorming kan worden veroorzaakt door tannines die uit het hout komen. Als u dit wilt voorkomen, moet u eerst een vlekverwijderende primer aanbrengen voordat u gaat schilderen. Onze houtverf is gemaakt van een hoogwaardige hars, dus in de meeste gevallen hoeft u dit niet te doen.