Beste verf
prijs/kwaliteit
Gratis verzonden
vanaf €50,-
Verzending
binnen 1 werkdag

Klanten geven ons een 9.4

Hoe doe je dat eigenlijk?

Houten meubels schilderen

Waar moet je rekening mee houden als je houten meubels gaat schilderen? Hoe bereid je de meubels voor? En hoeveel verf heb je ongeveer nodig? Thorndown helpt je graag bij het voorbereiden van het project en het maken van de juiste keuzes.

Stappenplan houten meubels schilderen

Wij hebben voor jou een stappenplan gemaakt voor het verven van meubels. Zo kun jij overzichtelijke aan de slag met dit schilderproject.

1. Hoeveel liters verf voor meubels?

Wat je eerst moet doen is berekenen hoeveel verf je nodig hebt voor het verven van houten meubels. Je kunt hiervoor onze het beste onze berekeningstabel voor verf gebruiken op deze website. Je rekent dan gemakkelijk zelf uit hoeveel liter verf je nodig hebt. Daarna kun je direct online verf bestellen

2. Benodigdheden nalopen

Loop altijd eerst even je overige benodigdheden voordat je begint met schilderen. Kijk bijvoorbeeld of je nog genoeg kwasten hebt. Of wat te denken van tape en verfbakjes? Het is verstandig om deze van tevoren genoeg in huis te hebben voordat je werkelijk begint. Want wanneer je het blik open hebt gemaakt, wil je natuurlijk direct kunnen beginnen met schilderen.

3. Voorbereiden van het houten meubel

Kijk eerst of het meubel delen heeft die je niet wilt schilderen, zoals scharnieren, knoppen, pootjes of gestoffeerde onderdelen. Het is verstandig om deze delen eerst te verwijderen.  Dat kan namelijk makkelijker zijn dan eerst alles af te moeten plakken. Kijk ook vooral naar objecten die op, in of rond je te schilderen meubel staan. Verplaats deze als dat mogelijk is. Deze staan namelijk onnodig in de weg tijdens het verven en zo voorkom je dat deze ook per ongeluk geschilderd worden. Verplaats desnoods je meubel om wat verder weg van andere objecten te kunnen verven. 

4. Het hout van het meubel voorbereiden

Kijk eerst of het meubel loszittende onderdelen heeft, zoals grove splinters. Repareer deze eerst waar nodig. Maak vervolgens de ondergrond stofvrij en zorg ervoor dat het hout droog is. Schuur het daarna licht op met een fijn schuurpapier, neem hierbij ook altijd alle naden en kieren mee. Bij het schuren van houten meubelen is het belangrijk om een mondmasker te te gebruiken. Dit is nog belangrijker bij harde houtsoorten. Zit er op je meubel een bestaande verflaag? Onderzoek dan eerst of dit olie, lak, verf of beits is. Probeer daarna eerst een stukje uit met de nieuwe verf. Zo weet je zeker dat de nieuwe verf gaat hechten op de bestaande laag. 

Houten meubels schuren voor het schilderen

5. Afplakken omgeving en overige onderdelen van het meubel

Heeft je meubel delen die je niet wilt verven en die je ook niet kunt verwijderen? Of heeft je meubel wellicht glazen raampjes? Plak deze dan eerst af met schilderstape. Voor grotere oppervlakte gebruik je kranten in combinatie met schilderstape. Leg onder het meubel ook altijd kranten of oude stoffen lappen ter bescherming van je vloer. 

6. Ventileren tijdens en ná het verven

Wanneer je je meubels binnen gaat verven doe je er goed aan om tijdens en ná het verven de ruimte altijd goed te ventileren. Zet bijvoorbeeld een aantal ramen op een kiertje en zet twee deuren tegenover elkaar open. Ook wanneer een verf een lage hoeveelheid vluchtige organische stoffen bevat is het slim om de ruimte alsnog te luchten. Zo kan de verf sneller drogen en zijn eventueel stoffen die in de verf zitten sneller uit de ruimte verdreven. 

7. Goed roeren en schudden van de verf 

Schud eerst het blik voordat je deze opent. Open het blik daarna met een platte schroevendraaier en roer de verf goed door met een houten roerstaafje. Hierdoor zal de pigment zich goed verdelen over de verf. Het is verstandig om ook tijdens het verven regelmatig door de verf te roeren. Zo krijg ten alle tijden je een mooi en egaal resultaat. 

8. Het houten meubel schilderen

De Thorndown watergedragen houtverf breng je aan met een platte kwast. Heeft je meubel ook grote oppervlakte? Dan kun je deze eventueel schilderen met een roller. Wanneer je ervaring hebt met spuiten, dan is onze verf ook goed met een spuit aan te brengen. Let hierbij wel altijd goed op de omgeving in verband met de neerslag van de verf. Verf altijd in de lengterichting van het hout. Dit geeft het mooiste resultaat op je houten meubels. 

9. Een tweede laag op houten meubels schilderen

Wil je een verflaag op je meubels die volledig dekkend is? Breng dan een tweede laag houtverf aan. Voordat je aan de tweede laag verf kunt beginnen, moet natuurlijk wel de eerste laag eerst opgedroogd zijn. Thorndown laat altijd het reliëf (knopen, vlammen, tekeningen, etc) van het hout nog door de verf zien. Ook bij twee lagen verf. Zo blijven je meubels toch hun natuurlijke en karakteristieke uitstraling houden. 

10. Tape verwijderen

Klaar met het schilderen van je meubel? Dan kun je alle tape en kranten voorzichtig verwijderen. Doe dit meteen na het schilderen, want dan krijg je een mooi en strak resultaat. Doe je dit pas na het drogen van de verf, dan kan het zijn dat je een deel van de verf lostrekt samen met de tape. 

Tape verwijderen na het schilderen van houten meubels

11. Reinigen van de materialen

Ben je klaar met verven dan kun je de kwast (of roller) gemakkelijk reinigen met warm water uit de kraan. Laat je materiaal eerst een nachtje in warm water staan voor een betere reiniging. De volgende dag kun je dan je kwast of roller gemakkelijk schoonspoelen onder de warme kraan. 

Reinigen van de kwast na het verven met watergedragen verf

12. Restjes opbergen

Thorndown verf is gemakkelijk op te bergen na gebruik. Zorg er altijd voor dat de deksel van het blik goed afgesloten is. Thorndown is watergedragen verf, daarom is het verstandig om de verf altijd te bewaren bij minimaal 10 graden celcius. Zo blijft de verf langer goed en kun je deze vaker gebruiken.

Op zoek naar meer verfinformatie?

Ecologische houtverf van Thorndown

De eco houtverf van Thorndown

Ben je op zoek naar duurzame en ecologische houtverf? Onze watergedragen houtverf is een dekkende verf die toch de prachtige tekeningen van het hout nog accentueert. Daarnaast bevat het weinig tot geen vluchtige organische stoffen en is dus niet schadelijk voor mens en milieu.

Bekijk onze houtverf en verfkleuren
Wat onze klanten zeggen
19 beoordelingen