Beste
prijs/kwaliteit
Gratis verzonden
vanaf €50,-
Verzending
binnen 1 werkdag

Klanten geven ons een 9.4

Hoe doe je dat eigelijk?

Schilderen met watergedragen verf en een kwast

Wil je gaan verven of schilderen met een kwast, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Gebruik dan onderstaande stappenplan en ga direct aan de slag.
Of ben je wellicht op zoek naar een stappenplan voor het verven met een roller of een spuit?

Stappenplan schilderen met een kwast en watergedragen verf.

Wij raden altijd aan hout de schilderen met een platte kwast. Dit is een kwast die breder is dan hij dik is. Dit in tegenstelling tot een penseel, waarbij de haren bij elkaar komen in een punt.

1. Ontvetten van bestaande verflagen 

Maak eerder geschilderde verflagen schoon met een spons. Daardoor blijft er geen vuil of vet meer op het te verven hout achter.

2. Droog het hout

Vocht zorgt ervoor dat de verf niet goed hecht op hout. Zorg er dus voor dat het hout niet (meer) vochtig is. Leg het buiten, onder een afdak om te drogen of bij vaste delen: wacht een paar dagen na de de laatste regenbui tot het hout écht goed droog is. 

3. Schuren

Om een strak resultaat te krijgen is het belangrijk om het hout goed te schuren. Voor ongeverfd hout kun je het beste wat grover schuurpapier gebruiken. Voor hout wat al geverfd is, kun je beter schuurpapier met een fijne korrel gebruiken. Let wel op: gebruik altijd een mondmasker tijdens het schuren. Dit is vooral belangrijk bij het schuren van hardhout

Schuren van het hout voor het schilderen met een kwast

4. Ondergrond afstoffen

Zorg ervoor dat de ondergrond geen stof of vuil bevat. Gebruik bovendien een borstel die stevig genoeg is om sterk vuil te kunnen verwijderen. Let er wel op dat een te harde borstel beschadigingen kan achterlaten op zachtere houtsoorten. 

Afstoffen van het hout voordat je gaat schilderen met een kwast

5. Kleine beschadigingen vullen

Zitten er deukjes of gaten in het hout? Vul deze dan eerst op met houtvuller. Laat deze eerst drogen en schuur de opgedroogde plekjes vervolgens nog een keertje licht op. 

Gaatjes in het hout vullen voordat je met een kwast gaat schilderen

6. Afplakken overige delen en omgeving.

Onderdelen die niet geverfd of bespat mogen worden, moeten worden afgeplakt. Denk aan het glas van een te schilderen kozijn of de vensterbank eronder. Gebruik voor het afplakken van deze delen altijd schildertape. Vloeren of andere objecten in de omgeving kun je afdekken met oude lappen of kranten zodat je deze na het verven kunt opvouwen en kunt weggooien. 

7. Ecologische verf goed schudden en roeren

Voordat je het blik openmaakt moet je deze eerst goed schudden. Vervolgens maak je het blik van de watergedragen verf open met een platte schroevendraaier en roer je de eco verf goed door. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een meegeleverd roerstaafje of een (schoon) stokje wat je nog over hebt van het klussen. 

8. Aanbrengen van verf op waterbasis met een kwast. 

Breng de Thorndown watergedragen Houtverf aan met een platte kwast. Breng deze duurzame verf altijd aan in de lengterichting van het te schilderen hout, want dit geeft het mooiste resultaat. 

9. Tweede laag verf op waterbasis schilderen met een kwast

Wanneer je met de verf het hout volledig wilt afdekken, of het hout beter wilt beschermen tegen de elementen, breng dan een tweede laag Thorndown Ecologische houtverf aan. Zorg er altijd voor dat de eerste laag verf droog is voordat je een tweede verflaag toepast.

Schilderen van schutting met de kwast

10. Tape verwijderen

Eventueel gebruikte tape kan nu verwijderd worden. Doe dit het liefst direct na het schilderen en laat dus ná het verwijderen van de tape de verf drogen. Dit geeft het strakste resultaat. Wanneer je namelijk pas na het drogen de tape verwijderd kan het zijn dat je de verf weer lostrekt. Dat zou natuurlijk zonde zijn. 

11. Kwast(en) reinigen

Omdat Thorndown ecologisch en watergedragen is reinig je de kwast gewoon met warm water. Laat de kwast eventueel een nachtje staan in een glazen pot met warm water. Spoel de kwast vervolgens de dag erna uit. Laat de kwast altijd eerst drogen voordat je deze weer opbergt.

12. Restjes opbergen

Je moet het deksel van de watergedragen verf pot altijd goed afsluiten na gebruik. Je kunt Thorndown houtverf op waterbasis namelijk heel goed bewaren. Is er niets of weinig over of wil je de eco verf niet bewaren? Dan kun je onze blikken en de restjes eenvoudig afspoelen of direct bij het grof vuil gooien. De hoeveelheid VOS (vluchtige organische stoffen) in Thorndown Houtverf is namelijk verwaarloosbaar omdat onze verf milieuvriendelijk is.

Op zoek naar meer verf informatie?

Ecologische houtverf van Thorndown

De eco houtverf van Thorndown

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke, duurzame en ecologische houtverf? Onze verf op waterbasis is een dekkende verf die de prachtige nerven van het hout accentueert. Daarnaast bevat het weinig tot geen vluchtige organische stoffen en is dus niet schadelijk voor mens, dier en milieu.

Eco hout verf online bestellen
Wat onze klanten zeggen
19 beoordelingen