Geïmpregneerd hout onderhouden en opfrissen

Geïmpregneerd hout is een veelgebruikt materiaal in de bouw- en tuinindustrie vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Dit type hout wordt behandeld met chemicaliën die diep in de vezels doordringen, waardoor het bestand is tegen rot, schimmel en insectenplagen. Dit maakt het ideaal voor buitentoepassingen zoals schuttingen, terrasmeubilair, terrassen en speeltoestellen.

Is geïmpregneerd hout onderhoudsvrij?

Veel mensen denken dat geïmpregneerd hout onderhoudsvrij is, dit is niet het geval. Doordat het behandeld is met chemicaliën is het echter wel duurzamer dan gewoon naaldhout. Net als bij alle andere houtsoorten is het dus goed om je geïmpregneerde hout regelmatig te onderhouden. Dat doe je zo:

  1. Reinig regelmatig: Maak het hout regelmatig schoon met water en een milde zeep om vuil, stof en andere verontreinigingen te verwijderen. Gebruik een zachte borstel of een doek om het hout voorzichtig schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat de buitenste laag niet beschadigd.
  2. Bescherm tegen vocht: Geïmpregneerd hout is behandeld om het te beschermen tegen vocht, maar extra bescherming is altijd beter. Zorg ervoor dat water niet kan ophopen op het houtoppervlak door bijvoorbeeld regelmatig te controleren op afwateringsproblemen.
  3. Vermijd scherpe voorwerpen: Voorkom dat scherpe voorwerpen zoals tuingereedschap of meubels tegen het houtoppervlak stoten, omdat dit krassen of beschadigingen kan veroorzaken.
  4. Breng een transparante verf aan: Overweeg om een waterafstotend middel aan te brengen op het geïmpregneerde hout om extra bescherming te bieden tegen vocht en UV-straling. Hiermee fris je je oude constructies weer op!

Hoe kan ik geïmpregneerd hout weer opfrissen?

Wanneer je hout is blootgesteld aan UV-straling van de zon, kan het zijn dat deze grauwer en droger worden. Hierdoor krijgt de zon nog meer vat op het hout, waardoor het nog verder achteruitgaat. Door regelmatig een UV-beschermende verf te gebruiken voorkom je dat je tuinhout vergrijst en bescherm je deze langer tegen de zon. Wanneer je je groene tuinhout weer de uitstraling wilt geven van nieuw geïmpregneerd hout kun je ook een UV-verf met geïmpregneerde groene pigment gebruiken. Hierdoor oogt het hout weer als nieuw en krijgt het opnieuw de groene kleur terug van vers geïmpregneerd hout.

Geïmpregneerd hout weer opfrissen met verf

Hoe weet ik of geïmpregneerd hout droog is?

Bij het werken met geïmpregneerd hout is het belangrijk om het hout goed te drogen voordat je het voor je project gebruikt, vooral bij toepassingen waarbij vochtigheid problemen kan veroorzaken, zoals bij het bouwen van constructies of het schilderen van oppervlakken. Je kunt op verschillende manieren controleren of het geïmpregneerd hout droog is. Hier zijn een paar methoden die je kunt gebruiken:

  1. Visuele inspectie: Kijk naar het oppervlak van het hout. Droog hout heeft over het algemeen een lichtere kleur dan nat hout. Als het hout donker en glanzend lijkt, is het waarschijnlijk nog vochtig.
  2. Voel het hout aan: Raak het hout aan en voel of het koud of vochtig aanvoelt. Droog hout voelt meestal warmer en droger aan.
  3. Gebruik van een vochtmeter: Een vochtmeter is een instrument dat speciaal is ontworpen om het vochtgehalte in hout te meten. Steek de punt van de vochtmeter in het hout en lees de vochtigheidsmeting af. Over het algemeen wordt een vochtgehalte van minder dan 20% als droog beschouwd, maar dit kan afhankelijk zijn van het type hout en de toepassing.
  4. Gewicht: Als je het hout al een tijdje hebt laten drogen, kun je ook het gewicht ervan controleren. Droog hout is lichter dan nat hout. Als je het gewicht van het hout kent wanneer het net geïmpregneerd was en je vergelijkt dit met het huidige gewicht, kun je een indicatie krijgen van de droogte.
  5. Duur van het droogproces: Als het hout recentelijk is geïmpregneerd, kan het enige tijd duren voordat het volledig droog is, afhankelijk van factoren zoals de dikte van het hout, het weer en de ventilatie. Het kan weken tot maanden duren voordat het hout volledig droog is.

Ook je geimpregneerde hout opfrissen?

Kies dan UV houtverf met of zonder pigment!