Beste verf
prijs/kwaliteit
Gratis verzonden
vanaf €50,-
Verzending
binnen 1 werkdag

Klanten geven ons een 9.4

Wat is het verschil?

Verf op olie- of op waterbasis?

De beste beschermende houtverf is normaal gesproken een film van organische lange ketens moleculen die een coating vormen op het hout. Maar welke soort verf geeft nu het beste resultaat?

Verschillende dragers

Om een ​​verf te laten werken, gebruikt het een ‘drager’. Deze helpt om alle ingrediënten in vloeibare vorm te houden. Hierdoor kun je het gemakkelijker over brengen op het oppervlak dat geschilderd wordt.

Een belangrijk verschil tussen olie en watergedragen verf is dat een verf op waterbasis water als drager gebruikt. Een verf op oliebasis gebruikt een lichte olie als drager. Zowel het water als een gedeelte van de olie verdampt als de verf opdroogt.

Bij Thorndown Houtverf, een verf op waterbasis, verdampt ook het water. Hierdoor blijft de hars als een film achter op het hout. We gebruiken hiervoor een acrylhars die de verf nog waterafstotender, flexibeler en slijtvaster maakt.

Verf op oliebasis, anders dan waterbasis?
Vluchtige stoffen in verf

Verschil in vluchtige organische stoffen (of VOS)

Al onze grondstoffen zijn geselecteerd zonder of met vrijwel geen VOS (vluchtige organische stoffen). Wanneer de verf droogt komen er dus vrijwel geen VOS in het milieu. Niet alle verven op waterbasis zijn op deze manier gemaakt!

De andere belangrijkste onderdelen die in de coating achterblijven, zijn de pigmenten voor de kleur. Thorndown Houtverf gebruikt VOS-vrije kleurpigmenten van de beste kwaliteit. Deze scoren top in testen voor kleurechtheid en weersbestendigheid.

Verschillende verontreiniging

Bij lijnzaadolie en andere natuurlijke producten op oliebasis worden de kleine onderdelen die verdampen bijna allemaal vluchtige organische stoffen. Dit komt omdat deze deeltjes verontreinigend zijn en kunnen reageren met andere stoffen in het milieu. Daardoor ontstaan zogenaamde ‘super verontreinigers’. Deze kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu. Dit geldt voor producten op basis van lijnolie, maar ook andere afgeleide producten voor verf.

Lijnolie vormt ook niet vanzelf een laagje op het hout. Het moet dus verder verwerkt worden om als verf te kunnen werken. Daarom wordt er vaak terpentijn aan toegevoegd, wat giftig is. Het grote verschil tussen olie en watergedragen verf is dus dat watergedragen verf geen of minder terpentijn bevat. Dit resulteert in een minder giftige verf.

De watergedragen verf van vroeger

Lang geleden kwamen producten op waterbasis voor het eerst op de markt. Deze werden toen verkocht als een goedkoop alternatief voor op olie gebaseerde producten. Vaak werkten deze ook niet zo goed als de olie gebaseerde producten. Tegenwoordig zijn de technieken veranderd, waardoor watergedragen verf veel gemakkelijker te gebruiken is. Daarnaast droogt deze ook sneller en geeft zelfs betere resultaten. En dat alles zonder invloed op het milieu te hebben.

Watergedragen verf beter dan vroeger?

Verschil in droogtijd van de verf

Het verschil in droogtijd tussen olie en watergedragen verf is ook merkbaar. Sommige producten op oliebasis hebben dagen of zelfs weken nodig om te drogen. Dit terwijl Thorndown Houtverf al in 30 minuten droog kan zijn op een mooie, warme droge dag. 

Levensduur van hout verlengen

Onze houtverf is ontworpen om de levensduur van houtproducten aanzienlijk te verlengen. Ze doen dit met een minimaal effect op het milieu en de omgeving.

Op zoek naar meer verfinformatie?

Ecologische houtverf van Thorndown

De eco houtverf van Thorndown

Ben je op zoek naar duurzame en ecologische houtverf? Onze watergedragen houtverf is een dekkende verf die toch de prachtige tekeningen van het hout nog accentueert. Daarnaast bevat het weinig tot geen vluchtige organische stoffen en is dus niet schadelijk voor mens en milieu.

Bekijk onze houtverf en verfkleuren
Wat onze klanten zeggen
19 beoordelingen