Beste verf
prijs/kwaliteit
Gratis verzonden
vanaf €50,-
Verzending
binnen 1 werkdag

Klanten geven ons een 9.4

Hoe werkt dat eigelijk?

Schilderen met een spuit

Wanneer je snel grote oppervlakten wilt verven, dan kun je dit het beste schilderen met een spuit. Let hierbij wel op: verf aanbrengen met een spuit vergt enige ervaring en kennis om tot een mooi en egaal resultaat te kunnen komen.

Stappenplan schilderen met een spuit

Wil je aan de slag met een verfspuit? Dan hebben wij hieronder een stappenplan gemaakt waar je meteen mee kunt beginnen. Mocht je weinig ervaring hebben met een verfspuit, dan raden wij aan om eerst de verven met een roller of een kwast.

1. Oude verflagen ontvetten 

Is het hout wat je wilt spuiten al eens eerder geschilderd? Gebruik dan een spons om de oude verflaag eerst goed schoon te maken. Zo blijft de ondergrond goed vet- en vuilvrij.

Afstoffen van de ondergrond voordat je het spuit

2. Laten drogen van het hout

Verf en vocht gaan niet goed samen. Hout wat vochtig is moet dus eerst goed drogen alvorens je deze kunt gaan spuiten. Buitenhout kun je het beste te drogen leggen onder een afdak of in een schuur. Wanneer het vaste delen betreft kun je het beste wachten op wat mooier weer. Een paar dagen na de laatste regenbui zou het hout droog genoeg moeten zijn om te kunnen spuiten. 

3. Schuren van het hout

Om de verf goed te laten hechten is het belangrijk om het hout eerst te schuren. wanneer het hout al een keer vaker gespoten of geverfd is, kun je het beste een fijn schuurpapier gebruiken om te schuren. Is het hout nog niet geverfd, dan gebruik je het beste een wat grover papier. Let altijd op bij het schuren, dat je een goed mondmasker gebruikt. Vooral bij het bewerken en schuren van hardhout is dit erg belangrijk.

4. Ondergrond stofvrij maken

Als je het hout geschuurd hebt moet je vervolgens eerste het hout goed afstoffen. Gebruik hiervoor een goed stevige borstel. Kijk wel uit met een te harde borstel, deze kan namelijk het hout beschadigen en strepen achterlaten, vooral op vuren, douglas of andere zachte houtsoorten

Zorg ervoor dat de ondergrond stofvrij is voor het schilderen met een spuit

5. Het hout controleren en repareren

Wanneer het hout nog beschadigingen en oneffenheden bevat die je liever wilt repareren, dan is dit het moment om dat te doen. Vul de plekjes op met een houtvuller en laat deze drogen. Vervolgens is het slim om deze plekjes nog even licht op te schuren.

6. Afplakken onderdelen

Afplakken is belangrijk om de delen te beschermen die je niet wilt spuiten. Bijvoorbeeld delen die rond of naast het te schilderen hout zitten. Denk bijvoorbeeld aan een klink op een deur of het glas in een raamkozijn. Gebruik hier altijd goede schilderstape voor. Bij spuiten komt veel nevel vrij. Het is dus belangrijk om genoeg van de omgeving af te dekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met oude doeken of kranten. Deze zijn makkelijk op te ruimen of weg te gooien na gebruik.

7. De verf goed schudden en roeren

Schud het verfblik altijd goed van tevoren en maak hem open met een schroevendraaier met een platte kop, ofwel een sleufkopschroevendraaier. Zorg ervoor dat je na het openen de verf goed doorroert met het meegeleverd roerstaafje. Eventueel kun je hier ook een ander stokje of staafje voor gebruiken. Gebruik nooit teveel verf in de spuit. Het is namelijk beter om wat vaker bij te vullen zodat je tussendoor nog een keer vaker kunt roeren. 

8. Schilderen met de verfspuit 

Breng de watergedragen houtverf van Thorndown aan met de spuit in een gelijke en constante beweging. Spuit altijd in de lengterichting van het hout dat je wilt verven. Dit geeft vaak het mooiste en meest egale resultaat. 

Verf spuiten met een verfspuit. Hoe doe je dat?

9. Een tweede laag schilderen met een spuit

Wil je het hout beter beschermen tegen regen en zon? Of wil je het hout volledig afdekken? Breng dan een tweede laag houtverf aan met de verfspuit. Zorg er hierbij wel voor dat de eerste verflaag goed opgedroogd is voordat je aan de tweede laag begint. 

10. Tape verwijderen van het hout

Heb je tape gebruikt om onderdelen af te plakken? Dan kun je deze het beste meteen na het spuiten verwijderen. Je laat de verf dus pas drogen nadat je de tape verwijderd hebt. Dit geeft namelijk de strakste randjes. Verwijder je de tape pas ná het drogen dan kan het zijn dat je een deel van de verflaag ook lostrekt. 

11. Verfspuit schoonmaken

Je kunt de verfspuit en de bijbehorende onderdelen het beste met warm water schoonmaken. Het is belangrijk dat je de spuit altijd goed laat drogen voordat je deze weer opbergt. Let wel op tijdens het schoonmaken met onderdelen die elektronische componenten bevatten. Lees voor het schoonmaken van deze apparatuur altijd de bijgeleverde handleidingen.

12. Oude verfresten opbergen

Heb je niet al je verf gebruikt? Giet de verf dan terug in het blik en sluit het deksel goed af! Onze houtverf kan namelijk goed bewaard worden. Wil je de overgebleven verf niet bewaren of heb je te weinig over? Dan kun je een een verfblik van Thorndown gewoon afspoelen met warm water en in de afvalbak deponeren. Onze houtverf bevat namelijk geen tot weinig vluchtige organische stoffen (VOS).

Op zoek naar meer verfinformatie?

Ecologische houtverf van Thorndown

De eco houtverf van Thorndown

Ben je op zoek naar duurzame en ecologische houtverf? Onze watergedragen houtverf is een dekkende verf die toch de prachtige tekeningen van het hout nog accentueert. Daarnaast bevat het weinig tot geen vluchtige organische stoffen en is dus niet schadelijk voor mens en milieu.

Bekijk onze houtverf en verfkleuren
Wat onze klanten zeggen
19 beoordelingen