Beste verf
prijs/kwaliteit
Gratis verzonden
vanaf €50,-
Verzending
binnen 1 werkdag

Klanten geven ons een 9.4

Wat moet je doen?

Tuinscherm of schutting verven?

Wil je een tuinscherm of schutting gaan verven? Hoe begin je daar eigenlijk aan? Wat moet je doen om een project als dit voor te bereiden? En hoeveel verf heb je eigenlijk nodig?

Stappenplan tuinscherm of schutting verven

Gebruik ons stappenplan om het schilderen van een tuinscherm makkelijk te maken!

1. Liters verf berekenen

Het is handig om eerst te weten hoeveel liter verf je nodig hebt voor het schilderen van je tuinhuisje. Gebruik hiervoor onze verf berekeningstabel om de liters verf te berekenen. Weet je eenmaal hoeveel liters je nodig hebt, dan kun je je verf gaan bestellen. 

2. Andere benodigdheden

Kijk van tevoren altijd of je nog genoeg kwasten, bakjes en schilderstape in huis hebt. Erg vervelend natuurlijk als pas ná het openen van het verfblik er achter komt dat je eigenlijk niks bruikbaars hebt. 

Overige benodigdheden bij schilderen tuinscherm

3. Voorbereidingen aan de schutting

Haal eerst alle onderdelen van de schutting die niet geverfd hoeven te worden. Denk hierbij aan scharnieren, handvatten, deurknoppen, sloten etc die bijvoorbeeld op een poortdeur zitten. Zorg er ook voor dat er geen planten tegen de schutting aan staan. Schilderen gaat het beste als er niet te veel in de weg staat. Kijk dus bijvoorbeeld ook of je potten of bakken even tijdelijk aan de kant kunt zetten. 

4. Voorbereiden van het hout

Kijk altijd goed of het hout vrij is van loszittende delen. Zorg ook dan het hout droog en stofvrij is. Voor het beste resultaat is het slim om het hout eerst licht op te schuren. Het is belangrijk om hierbij een mondmasker op te zetten, zeker bij het schuren van hardhouten delen. Veel schuttingpalen zijn namelijk vaak gemaakt van hardhout. Daarnaast is het slim om eerst een stukje te testen als er al een andere soort verf, beits of olie op het hout zit. Zo weet zeker dat de nieuwe verf hecht op het hout, zonder eerst de hele schutting te schilderen, 

5. Het hout laten drogen

Als de schutting nat is, zal de verf niet goed hechten. Zorg er dus voor dat het hout van de schutting goed droog voordat je begint met schilderen. Hardhouten palen bevatten van zichzelf veel vocht en hebben dus tijd nodig om te kunnen drogen. Zodra de hardhouten palen beginnen te vergrijzen kun je het gaan schilderen. Bij zachtere houtsoorten, zoals grenen of vuren, kan men al na een paar weken beginnen met verven. Ook bij geïmpregneerd hout is dit vaak zo. Het is verstandig om na gaan wat de beste droogtijd is voor je hout. Dit kun je dus het best navragen bij de winkel waar je het hout gekocht hebt. 

Schutting goed laten drogen voor het schilderen

6. Afplakken overige delen van de schutting.

Zijn er delen van de schutting die je niet wilt schilderen? Plak deze dan eerst af met kranten en goede schilderstape. Op de grond langs de schutting kun je het beste stucloper of een ander wegwerp materiaal neerleggen. Staan er objecten in de buurt van de schutting die je niet wilt verplaatsen? Dek deze dan ook af met oude doeken, karton of kranten. 

7. Verf goed schudden en roeren

Schud het blik alvorens je deze opent. Open vervolgens het verfblik met een platte schroevendraaier. Roer daarna de verf goed door met een roerstaafje totdat de verf een egale kleur heeft. Het is verstandig om ook tussendoor, tijdens het schilderen, af en toe de verf nog goed door te roeren. Dan ben je er zeker van dat alle pigment zich goed over de verf verdeeld heeft. 

8. De schutting verven

De watergedragen houtverf van Thorndown breng je het best aan met een platte kwast. Voor grote oppervlakken gebruik je beter een roller of spuit. Spuiten is echter wel meer weggelegd voor de ervaren schilder. Probeer altijd in de lengterichting van het hout te verven. Zo krijg je het mooiste resultaat voor je schutting. 

Schutting of tuinscherm schilderen

9. Een tweede laag op de schutting verven

Wil je de schutting een extra beschermende laag tegen zon, regen en andere weersinvloeden geven? Of vind je een dekkender resultaat mooier? Breng de houtverf dan een tweede keer aan op de schutting. Zorg er wel altijd voor dat de eerste verflaag droog is. Vervolgens kun je op dezelfde wijze de tweede laag schilderen.

10. Tape verwijderen

Wanneer je klaar bent met het schilderen van de schutting kun je alle tape en afgeplakte delen verwijderen. Doe dit het liefste meteen na het verven, als de verf nog nat is. Hiermee voorkom je dat je de verf niet lostrekt met de tape. 

11. Materialen schoon maken

Je kunt je verfrollers, spuiten of kwasten die gebruikt zijn voor Thorndown houtverf altijd reinigen met warm water. Het is slim om de roller of kwast een nachtje in water te zetten voordat je deze helemaal goed afspoelt.

Schoonmaken kwast met water

12. Overblijfselen opbergen

Eventueel kun je restjes van de verf nog bewaren als je dat wilt. Sluit daarbij het deksel van het blik goed na gebruik. Is het Thorndown blik leeg? Dan kun je deze ook afspoelen met warm water en het blik bij het grof vuil gooien.

Op zoek naar meer verfinformatie?

Ecologische houtverf van Thorndown

De eco houtverf van Thorndown

Ben je op zoek naar duurzame en ecologische houtverf? Onze watergedragen houtverf is een dekkende verf die toch de prachtige tekeningen van het hout nog accentueert. Daarnaast bevat het weinig tot geen vluchtige organische stoffen en is dus niet schadelijk voor mens en milieu.

Bekijk onze houtverf en verfkleuren
Wat onze klanten zeggen
19 beoordelingen