De best verkochte verfkleuren van 2022 en de trends voor 2023

Ook dit jaar beoordelen we weer de best verkochte houtverfkleuren voor 2022, gepresenteerd per blikformaat in een overzichtelijke tabel. Het is ieder jaar weer fascinerend om te zien welke kleuren in trek zijn, maar ook hoe weinig veranderingen er door de jaren heen zijn.

Het is niet verwonderlijk dat de rustigere, natuurlijke en donkere tinten het meest populair zijn in de grotere 2,5 liter blikken houtverf. Dat komt omdat dat formaat veel gebruikt wordt voor het verven van houten gebouwen en schuttingen in de tuin. De meeste mensen houden van een kleur die de natuur weerspiegelt of versterkt. Dit verklaart de dominantie van donkere grijstinten en blauwtinten in deze Top 8. Uiteraard scoort ook de Transparante UV verf weer hoog. Dit is een allround houtverf die overal toegepast kan worden en het hout op een snelle manier verduurzaamt zonder deze een kleur te geven.

Best verkochte verfkleuren van 2022
Best verkochte verfkleuren van 2021

Populaire houtverfkleuren 2022 en 2021

Als het gaat om de kleinere blikken van 750 ml, dan worden deze meestal gebruikt voor detailprojecten. Denk hierbij aan het schilderen van raamkozijnen, meubels en sierlijsten op houten gebouwen. Daardoor zie je daar meer de complementaire kleuren, zoals lichtgroen en helder of gebroken wit.

De kleurtrends voor 2023

Komend jaar zullen waarschijnlijk steeds vaker de natuurlijke kleuren naar voren komen als populairste verfkleur. In 2021 zagen we namelijk de zwaardere, donkere kleuren domineren. In 2022 kwamen echter de lichtere detailkleuren steeds hoger in de lijst te staan. Ook dit jaar verwachten we dat de natuurkleuren zoals lichtgroen, donkerblauw en helder wit weer meer hun ruimte in gaan nemen in de top-8. Uiteraard zullen de kleuren antraciet (RAL7016), Diepzwart en transparant UV nog steeds te bovenkant van de top domineren, omdat deze kleuren altijd een goed basis zijn voor elk verfproject. Onze transparante UV verf beschermt namelijk elk hout, zonder deze te kleuren. Onze zwarte verf combineert perfect met andere kleuren en beplanting.

Schilderen van houten kas

Zelf onze toppers ervaren?​

Bekijk snel onze kleuren​