Hoeveel vierkante meter kan ik verven met een blik verf?

Hoeveel vierkante meter kan ik verven met 1 liter verf?

Veel mensen zitten er mee: je hebt een blik verf, maar hoeveel m2 kun je daar nou eigenlijk mee schilderen? Echter moeten we die vraag altijd beantwoorden met een wedervraag: om hoeveel liter verf gaat het en op wat voor een hout ga je schilderen?

Om dat te kunnen bepalen is belangrijk om goed je verfblik te bekijken. Vaak denken mensen dat ze een blik hebben van bijvoorbeeld 1 liter, maar in de praktijk blijkt dat dan 750 milliliter te zijn. Ook zijn er grotere verfblikken van van 2,5 liter of 5 liter.

Daarnaast is het dus ook goed om naar je hout te kijken. Heb je geschaafd hout, dan kan dit ongeveer de helft aan verf schelen ten opzichte van ruw gezaagd hout. Kijk dus goed naar de houtafwerking van je te schilderen hout.

Weet je welk blik je hebt en welke houtafwerking je hout heeft? Gebruik dan de tabel hieronder om te kijken hoeveel vierkante meter (m2) je kunt schilderen met 0,75 liter, 2,5 liter of 5 liter Thorndown houtverf.

Let op: Thorndown is een erg goed dekkende verf. Onze houtverf dekt al volledig bij 1 tot 2 lagen. Wij adviseren echter altijd 2 lagen toe te passen. Bij andere verfmerken kan het verbruik aanzienlijk hoger liggen. Hierdoor kan het zijn dat je met evenveel verf minder vierkante meters kunt schilderen.

Blik inhoudHoutafwerkingOppervlakte
750 ml blikRuw gezaagd houttot 4,5 m2 (1 laag)
750 ml blikGeschaafd houttot 9 m2 (1 laag)
2,5 L blikRuw gezaagd houttot 15 m2 (1 laag)
2,5 L blikGeschaafd houttot 30 m2 (1 laag)
5 L blikRuw gezaagd houttot 30 m2 (1 laag)
5 L blikGeschaafd houttot 60 m2 (1 laag)

Tips voor het Juiste Verbruik van Thorndown Houtverf per Vierkante Meter

Kom je er nog niet helemaal uit? Gebruik dan onze tips om te bepalen hoeveel verf je nodig hebt per vierkante meter. Het kiezen van de juiste hoeveelheid verf voor een houtverfproject kan namelijk een uitdaging zijn. Te veel verf kan leiden tot verspilling en extra kosten, terwijl te weinig verf resulteert in onvolledige dekking en extra trips naar de verfwinkel. Hier zijn enkele handige tips om het verbruik van houtverf per vierkante meter nauwkeurig te berekenen en geld te besparen.

Onze tips voor het verbruik van verf per m2:

  1. Bepaal de oppervlakte: Meet de lengte en breedte van het houten oppervlak dat je gaat verven. Vermenigvuldig deze getallen om de totale oppervlakte in vierkante meters te krijgen.
  2. Controleer het verbruik van de houtverf: Kijk op het etiket van de verf om te zien hoeveel vierkante meters één liter verf kan bedekken. Dit kan variëren afhankelijk van het type verf en de textuur van het hout.
  3. Bereken de benodigde hoeveelheid verf: Deel de totale oppervlakte door het verbruik van de verf per liter. Dit geeft je een schatting van hoeveel liter verf je nodig hebt voor je project.
  4. Overweeg de aanbrengmethode: Hoe je de houtverf aanbrengt heeft veel invloed op het verbruik. Het gebruik van een kwast kan leiden tot een hoger verbruik dan bijvoorbeeld een roller of spuitpistool. Overweeg de verschillende opties en kies degene die het meest geschikt is voor jouw project en budget.
  5. Koop iets meer dan je nodig hebt: Het is altijd een goed idee om iets meer verf te kopen dan je berekend hebt, om er zeker van te zijn dat je genoeg hebt voor eventuele touch-ups of onverwachte situaties.

De juiste aanbrengmethode

Het is belangrijk om te weten dat de aanbrengmethode een significante invloed heeft op het verbruik. Als je een glad oppervlak hebt, zoals een houten tuinhuis of schutting, kan een roller een efficiënte optie zijn. Rollers kunnen snel grote oppervlakken bedekken en hebben over het algemeen een lager verfverbruik dan kwasten. Voor oppervlakken met veel hoeken en naden kan een kwast echter handiger zijn omdat het gemakkelijker is om in alle hoeken en gaten te komen. Eventueel kun je deze plekken daarna narollen met een roller om zo toch steeds wat verf te besparen.

Koop niet te veel of te weinig verf

Met deze tips kun je het verbruik van houtverf per vierkante meter nauwkeurig berekenen en voorkomen dat je te veel of te weinig verf koopt voor je project. Hierdoor bespaar je geld en tijd, en kun je met vertrouwen aan de slag gaan met je houtverfklus.


Ook meer vierkante meters uit een blik halen?

Kies dan voor dekkende verf van Thorndown!